Новини

21 Септември 2023

На вниманието на българските автомобилни превозвачи, извършващи  превоз на пътници и товари от/до и през територията на Р Беларус

Забрана за влизане на автомобили с руска регистрация на територията на Полша.

 Съгласно постъпила в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ информация от Посолството на Р България в Беларус Ви информираме, че считано от 17 септември т.г., Полша забрани влизането в страната на моторни превозни средства, регистрирани в Руската федерация (PФ). Забраната се издава във връзка с публикуваните на 8 септември т.г. препоръки от Европейската комисия относно забраната за влизане в ЕС на автомобили, регистрирани в РФ. Oт 1 юни т.г. полските власти забраниха влизането на територията на страната и на товарни превозни средства, регистрирани в РФ.

Към настоящия момент освен Полша, Финландия, Литва, Латвия и Естония също са наложили забрана за влизане в посочените държави на превозни средства, регистрирани в РФ, като ограниченията няма да важат за автомобили с дипломатически номера и превозни средства, извършващи хуманитарни превози.

Във връзка с влязъл в сила указ «За задължителна дезинфекция на транспортните средства»  на президента на Р Беларус, считано от 1 септември т.г. на всички видове превозни средства, влизащи на територията на страната през ГКПП по границите с Литва, Латвия и Полша, следва да бъде извършвана задължителна дезинфекция на специално обособени за тази цел места.

Считано от 17 септември т.г., стойността на услугата е:

- за обработка на лек автомобил - 2 беларуски рубли ;

- за обработка на автобус - 30 беларуски рубли ;

- за обработка на товарен автомобил – 95 беларуски рубли .

Дезинфекцията на беларуската граница е със задължителен характер и е с цел намаляване на риска от внасяне на патогенни, опасни инфекции и бактерии в страната, с особен акцент върху наличието на ешерихия коли, африканска чума по свинете и птичи грип.

Scroll to top