Актуално

14 Януари 2022

На вниманието на българските автомобилни превозвачи, извършващи международен превоз на пътници и товари от/до и през територията на Република Сърбия

Гражданско неподчинение и затваряне на ключови пътни артерии в Сърбия 

Съгласно постъпила в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ информация от посолството на Р България в Белград, Ви уведомяваме, че на 15 януари 2022 г. /събота/ ще бъдат блокирани отново някои ключови пътни артерии на територията на Сърбия.

От 13.00 ч. до 15.00 ч. местно време се планира да бъдат блокирани участъкът от автомагистралата Е-75 /до Сава център в Белград, след моста „Газела“/, ГКПП „Търбушница – Прелина“ – границата с БиХ, Ложионичкия мост в гр. Ужице, пътят Пожега – Косйерич, както и в гр. Нова Варош.

Гражданите на Сърбия продължават да изразяват по този начин своето недоволство от липсата на действия за прекратяване на дейността на фирма „Рио Тинто“ в страната.

Посолството препоръчва на автомобилните превозвачи в този интервал от време да използват околовръстния път на Белград /от София - излизане от автомагистралата при Бубан поток и включване в автомагистралите за Загреб и Будапеща при пътен възел „Добановци“./

Подобна препоръка би могла да бъде отправена и към българските граждани, пътуващи транзитно през Белград с автомобили.

Товарните автомобили не преминават през Белград, тъй като мостът „Газела“ е забранен за преминаване на товарни автомобили с тегло над 5 тона.

Към настоящия момент, протестите преминават сравнително мирно, без повишено напрежение.

Scroll to top